le smoking

Med tanke på vilket fantastiskt objekt jag fick tag på igår (visar det i eftermiddag) kändes det aktuellt med en liten favorit i repris: delar av mitt inlägg om Le Smoking (tidigare publicerat på Fatale).


(Bild: Fondation Pierre Berge Yves Saint Laurent)

Om jag fick välja ett märke jag skulle gå klädd i för resten av mitt liv, så skulle jag välja Yves Saint Laurent. Om jag fick önska mig ett enda plagg i hela världen så skulle jag välja Le Smoking.

Saint Laurent skapade den kvinnliga smokingen, det kontroversiella alternativet till den lilla svarta, 1966, och sedan dess har referenser till den återfunnits på varenda YSL-visning, även efter att han själv slutat och nya chefsdesigners tagit över. Den har återuppstått i många nya skepnader (paljetter, sammet, till bermudashorts, som overall, med bälte, som miniklännig etc.), men alltid i svart (”the refuge color” enligt Yves själv).

Den kvinnliga smokingen har ett starkt symboliskt värde. Det innebär ett slags maktförskjutning med kvinnor i manliga attribut, vilket direkt påverkar bärarens attityd. Pierre Berge, YSL:s partner och älskare, sa ”Yves never pinned sleeves according to an arm hanging down but on to a bent arm, hand on hip” Alltså , le Smoking anpassas efter en aktiv pose (armen böjd), istället för en passiv (armen hängande).

Comments

CONSPICERE » Blog Archive » vintage YSL
Posted on 17th oktober, 2007

[...] som om det inte var nog var den även signerad den kvinnliga smokingens skapare och mästare; Yves Saint Laurent. Det här mina vänner, slår Balenciaga-klänningarna och Givenchy-kjolarna jag ärvt ur mormors [...]

Kajsa
Posted on 17th oktober, 2007

Ohh hiii. Nu när jag vet vad det var du haffade så kan jag ju inte annat än säga..ja, ohh hii! :) Jag har aldrig känt mig särskilt bekväm i kavaj av något slag, varken enklare blazer kavaj eller något finare i frackstuk, men jag beundrar kvinnor som ser sådär farligt råsnygga ut på ett vasst och maskulint sätt men ändå otroligt feminina och vackra.

sofia dahlén
Posted on 17th oktober, 2007

ja wiiiie! Så säger jag med! Jag har svårt för vanliga enkla kavajer, säkert främst för att jag inte har ekonomi att köpa riktigt bra kvalité och budgetversioner ser generellt så hemskt hemskt tråkiga ut. Men det här är bara bäst i hela världen!

CONSPICERE » Blog Archive » smoking rethorics
Posted on 18th oktober, 2007

[...] få avsluta firandet av mitt köp med Yves älskare och affärspartner Pierre Bergés fina ord om Le Smoking. [...]

Leave your Comment